keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Letitetty kaulus

Näin kerran jossakin lehdessä lettikuvioisen neulepannan, sellaisen päähän tarkoitetun, joita nykyisin vilahtelee. Letti oli muhkean näköinen. Sen sijaan että palmikko olisi neulottu kohokuviona tasaiselle pohjalle, näytti kuin koko panta olisi ollut pelkkää palmikkoa.

Kuvittelin, miltä tuollainen panta näyttäisi Suurempana ja Kaulassa. Ajattelin, että varmasti sekin aika muhkealta, ja kivalta. Ja miltä se tuntuisi? Lämpimältä.


Kun innostun jostakin, minun on vaikea päästää siitä irti. Kauluri syntyi isoilla puikoilla 7 Veljeksestä, ja kerralla valmiiksi.

Kudoin viisi pötköä, jotka kukin jakautuvat vielä kahteen osaan. Ompelin pötköt toisesta päästä kiinni toisiinsa, vieretysten. Ja sitten ryhdyin letittämään.

En ole koskaan letittänyt viidellä, joten käytin apunani mallia.


Tämän tässä yllä on ystävällisesti kuvannut Myllyn Paras. Siinä on kuvattu letitys neljällä säikeellä, mutta kun sen hallitsee, viideskin sulautuu jo mukaan.

Sain siis samalla oppia myös pullanletityksen jalon taidon.

Lopuksi lisäsin kauluriini vielä napit.

5 kommenttia:

  1. Tosi ihana kauluritsydeemi, muhkean söpö!
    En kyllä ehkä ohjetta tajunnut, ei ole oikein vielä täysin kutoilut iskostuneet päähän, mutta tuollainen olisi kiva tehdä itsellekkin. Löytyisikö jotain ohjetta netistä?

    :)

    VastaaPoista
  2. Hei hapsuinen,
    Luulen että tuohon kauluriin ei löydy varsinaista ohjetta, se kun oli todella itse kyhäilemäni. Mutta vakuutan, että ei ole laisinkaan vaikeatekoinen - minä saatoin olla vaikeaselkoinen! ;)
    Voit kutoa pötköjä ja letittää ne keskenään kuten hiukset letitetään.
    Isoilla puikoilla tulee nopeasti. Suosittelen kutomaan myös suht. leveitä kaistaleita, koska rullautuvat helposti reunoista.
    Neulos on tietty makujuttu - itse kudoin kunkin kaistaleen kutakuinkin tyyliin 5 oikeaa, 3 nurjaa, 5 oikeaa = 13 silmukkaa/pötkö.
    Haha. Selveniköhän? Toivottavasti!
    Kysy, jos jokin jäi vielä askarruttamaan.

    Niin ja ilo oli saada sinut lukijaksi! Tämä kaikki on vielä niin uutta...myös lukijat! :)

    VastaaPoista
  3. Moi!

    Nyt selkeni ohje, kiitos siitä!

    Blogisi vaikuttaa kivalta :)

    VastaaPoista
  4. Hei,

    löysin ihanan kaulurisi ja nyt kovasti haluaisin samanlaisen tehdä! Osaatko sanoa, kuinka pitkät pötköt kannattaa tehdä, että palmikoinnin jälkeen tulee sopiva "kauluri"?

    Joutseninen

    VastaaPoista
  5. Hei Joutseninen! Kiitos kysymyksestäsi! :) Pahoitteluni, että vastaus tulee näin myöhässä, en nimittäin nykyisin juuri päivittele blogiani kuten varmasti huomasitkin.

    En muista enää tarkkoja mittoja tuohon kauluriini. Nyt mittailin valmista tuotosta, joka on n. 65cm pituinen.
    Eli pötköt saavat olla pidemmat, koska tekevät mutkia - omassani ne ovat kuta kuinkin 80-85cm mittaisia.

    Itse asiassa liiasta pituudesta ei varmasti ole suurta haittaa, sillä voit aina kiinnittää ylimääräisen osuuden kaulurin sisäpuolelle piiloon.

    VastaaPoista